قهوه اسپشیالیتی specialty چیست ؟
اگر به قهوه علاقمند هستید احتمالا اصطلاح قهوه اسپشیالیتی یا قهوه تخصصی را شنیده اید. اما قهوه اسپشیالیتی یا تخصصی چیست و تفاوت آن با سایر قهوه های تجاری در بازار تا چه میزان متفاوت است؟
کلمه قهوه اسپشیالیتی اولین بار توسط ارنا کنوتسن در سال 1974 بیان شد. انجمن تخصصی قهوه جهانی، برای مقایسه کیفیت دانه های قهوه، آن ها را امتیازدهی کرده است. امتیاز قهوه به اینگونه در نظرگفته می شود که هرچه عدد به 100 نزدیک تر شود، کیفیت، طعم، عطر و اسیدیته، یکنواختی و شیرینی کامل تر خواهد شد.
برای مشاهده و خرید قهوه اسپشیالتی به قهوه تلنت مراجعه کنید.
هدف از قهوه های تخصصی چیست ؟
قهوه های تخصصی یا اسپشیالیتی، بهترین گونه قهوه است که تلاش می کند فنجان جادویی و بی نظیری را ارائه کند. ارزش های منحصر به فرد قهوه تخصصی شامل کیفیت، اصالت، طعم و رایحه با آرومای بی نظیر است. به این منظور، قهوه های اسپشیالیتی از مرحله کاشت تا زمان دم آوری به صورت دقیق بررسی می شوند.
چه قهوه ای، قهوه تخصصی است ؟
قهوه های تخصصی، طبق مراحل استاندارد و مشخص، از مرحله کاشت شروع و تا آخرین مرحله دم آوری و سرو، بررسی می شوند. از ویژگی های قهوه اسپشیالیتی تلنت، رستی فراتر از صنعت بوده که با توجه به دنیای بدون کربن، قهوه های پایدار خود را عرضه کرده است.
نحوه کسب امتیاز و نمره قهوه اسپشیالیتی
قهوه های اسپشیالیتی توسط کیوگریدر ها و انجمن بین المللی قهوه امتیاز دهی می شود. این امیتاز بازه 0 تا 100 خواهد داشت. در صورت گرفتن حداقل امتیاز 80، قهوه تخصصی محسوب می شود.
کیوگریدر ها در مرحله اول 350 گرم از دانه سبز قهوه را جهت دیفکت اولیه و ثانویه بررسی کرده و سپس آن را رست می کنند. با توجه به کاپینگ قهوه، میزان بادی، شیرینی (Suite Ness)، دیفکت، اسیدیته، فلیور، آروما و … قهوه رتبه بندی می شود.
امتیاز قهوه تخصصی به این گونه خواهد بود. امتیاز قهوه 80 الی 85 گرید خوب (GOOD)، امتیاز قهوه بین 85 الی 90 (VERY GOOD)، امتیاز 90 الی 95 عالی (EXCELLENT) و بالا تر از 95 فوق العاده برجسته (OUT STANDING) محسوب می شوند. قهوه های تخصصی عرضه شده در تلنت امتیازی از 85 الی 95 دسته بندی شده اند.
برای تعریف بهتر قهوه تخصصی، معیارهای مشخصی توسط انجمن بین المللی قهوه تنظیم شده است که برخی از مهم ترین معیارها به شرح زیر است :
اصالت و منشا
اصالت و منشا گیاه قهوه بسیار حائز اهمیت است. قهوه های اسپشیالیتی از مرغوب ترین نژاد قهوه کمیاب عربیکا است تهیه می شود. میزان کود، مواد معدنی خاک، ارتفاع و شرایط آب و هوایی در انتخاب دانه قهوه تخصصی از فاکتورهای اصلی خواهد بود.
اصالت و منشا گیاه قهوه اسپشیالیتی بسیار حائز اهمیت است. قهوه های اسپشیالیتی را می توان از مرغوب ترین نژاد قهوه عربیکا شمرد که میزان کود، مواد معدنی خاک، ارتفاع و شرایط آب و هوایی آن در بهترین نوع ممکن خواهد بود.
برداشت
یکی از ویژگی های منحصربه فرد قهوه های تخصصی، برداشت به صورت دستچین (HANDPICK)است. کشاورزان، قهوه های رسیده و سالم را به صورت گلچین از بین دانه های قهوه انتخاب و برداشت می کنند و در این پروسه از ماشین آلات صنعتی استفاده نمی شود.
ماشین آلات صنعتی همیشه و درهمه جا هم کاربرد عالی نخواهند داشت. یکی از ویژگی های منحصربه فرد قهوه های تخصصی، برداشت به صورت دستچین (HANDPICK) توسط کشاورزان قهوه است. دانه های قهوه ای که سالم، رسیده و مناسب است توسط تشخیص کشاورز چیده می شود.
برداشت دانه های قهوه تجاری به صورت ویبره توسط ماشین آلات صنعتی به همراه تمامی دانه ها انجام می شود.
کیفیت دانه
قهوه های اسپشیالیتی باید دارای دانه های بزرگ، یکنواخت و بدون عیب باشند. اگر دانه های ترد و شکسته در قهوه باشد، آن را از رده قهوه های اسپشیالیتی جدا خواهد کرد.
امتیاز دهی
دانه های قهوه اسپشیالیتی با استفاده از سیستم های نمره بندی، مانند SCAA یا SCA ارزیابی و توسط کیوگریدر ها رتبه بندی می شوند. این سیستم ها بر اساس تشخیص کیفیت با معیار هایی نظیر عطر، طعم و آروما امتیاز دهی می شوند.
فرآوری
روش های تهیه و فرآوری قهوه نقش مهمی در کیفیت قهوه های اسپشیالیتی دارند. فرآوری های صحیح قهوه همانند شستشو، خشک کردن، جدا نمودن پوست، حمل و نقل و .. تاثیر قابل توجهی بر طعم و عطر قهوه نهایی خواهد داشت.
حمل و نقل
برای تجربه قهوه بی نظیر، حمل و نقل نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. دانه های قهوه در گونی های GRAINPRO پک و ارسال می شوند. قرار گرفتن دانه قهوه در پلاستیک و سپس در گونی، سبب می شود تا رطوبت قهوه حفظ و از آلودگی های محیطی در امان بماند.
قهوه پایدار
قهوه های اسپشیالیتی تا حد امکان با توجه به اصول پایدار و حفظ کرامت انسانی و عدالت اجتماعی تولید و بهره برداری می شوند. تهیه این نوع قهوه ها، شامل پرداخت هزینه منصفانه به کشاورزان، کاشت درخت جهت حذف کربن از محیط زیست، شرایط کار منصفانه در پروسه تولید و تجارت قهوه است. تجربه چنین قهوه ای وعده قهوه تلنت، به همراهان خود است.
تفاوت قهوه اسپشیال و کامرشیال
قهوه های اسپشیالیتی از مرغوب ترین دانه های عربیکا تهیه می شوند که پروسه آن از زمان کاشت تا زمان دم آوری بررسی موشکافانه می شود. از طرفی قهوه های کامرشیال (تجاری) حساسیت کمتر نسبت به قهوه های تخصصی دارد. در ادامه به 4 تفاوت اصلی قهوه اسپشیالیتی و کامرشیال خواهیم پرداخت.
کیفیت
قهوه های اسپشیالیتی به دلیل تمرکز بر کیفیت و جزئیات از کاشت و تولید تا زمان عصاره گیری، دارای کیفیت بالاتری هستند. این قهوه ها بر اساس استانداردهای جهانی توسط انجمن بین المللی قهوه نمره بندی می شوند و بر اساس آروما، عطر و پیچیدگی طعمی امتیاز کسب می کنند. قهوه کامرشیال نوعی قهوه ترکیبی است که فرآیند فرآوری آن سریع و ساده تر است.
خاستگاه
قهوه های اسپشیالیتی از بهترین دانه های عربیکا تهیه می شوند. حساسیت انتخاب دانه قهوه عربیکا باعث بررسی زمین های برداشت قهوه به صورت سالیانه گشته است. قهوه های تخصصی به صورت تک خاستگاه و از یک مزرعه خاص (سینگل اورجین) تهیه می شود. این در صورتی است که قهوه های کامرشیال، از ترکیب چند گونه قهوه بدست می آید.
فرآوری
تمامی مراحل تهیه و فرآوری همانند برداشت، شست و شو، خشک و جدا سازی پوست قهوه، رست و … قهوه تخصصی به صورت موشکافانه انجام می شود. مجموعه این مراحل در قهوه های کامرشیال ساده تر بوده و به حساسیت قهوه های تخصصی نخواهد بود.
عاشقان قهوه
عشق و علاقه به قهوه اسپشیالیتی با توجه به عطر و طعم، باعث شده تا افراد از قدرت تشخیص در مورد جزئیات قهوه برخوردار شوند و از آرومای آن لذت ببرند. در طرف دیگر، قهوه های ترکیبی برای مصارف روزمره و عمومی به شمار می آید که بیشترین توجه افراد به عملکرد کافئین و قیمت آن است.
به صورت کلی می توان اینگونه گفت که قهوه های اسپشیالیتی تمرکز بیشتری بر کیفیت، جزئیات تولید و دم آوری دارند. مصرف کنندگانی که به دنبال تجربه طعم و کیفیت بالای قهوه هستند، معمولا به قهوه های اسپشیالیتی تمایل دارند اما با این حال، تجربه استفاده از قهوه به ذائقه و سلیقه افراد وابسته است.
رست قهوه های تجاری و تخصصی
یکی از اصلی ترین دلایل تغییر رنگ دانه های قهوه در زمان رست، میزان قند موجود در آن است. قند قهوه در زمان رست، باعث تشکیل شدن رنگ های قهوه ای روشن تا تیره یا کاراملی می شود.
قهوه های تجاری به علت برداشت با دستگاه های صنعتی، معمولا حاوی دانه های نرسیده هستند. این دانه ها نسبت به دانه های کامل، حاوی قند بسیار کمتری هستند.
به همین سبب، این قهوه ها در مراحل رست، تغییر رنگ منحصربه فردی نخواهند گرفت و پیچیدگی طعمی خواصی نخواهد داشت. بررسی و انجام این مراحل نیز به کوآکر معروف است.
رست قهوه های تخصصی
اگرچه رست تخصصی برند های متغییر متفاوت است، اما به صورت کلی این گونه ارزیابی می شود که دانه های قهوه تخصصی برای حفظ پیچیدگی طعمی، درجه رست پایین و زمان کمتری نیاز خواهند داشت. بهترین رست قهوه اسپشیالیتی و فراتر از صنعت را می توانید در قهوه تلنت تجربه کنید.
قهوه های اسپشیالیتی تلنت
فروشگاه تلنت، با بررسی کارشناسانه و تخصصی، دانه های خود را از مرغوب ترین زمین های کاشت قهوه تهیه و با پیشرفته ترین ابزارآلات صنعتی و تخصصی، رست قهوه اسپشیالتی را انجام می دهد. یکی از دلایل پک های با وزن 250 گرمی تلنت، استفاده سریع تر مصرف کننده جهت جلوگیری از کهنه شدن قهوه بوده است. برای مشاهده محصولات قهوه اسپشیالیتی به تلنت مراجعه کنید.
دم آوری قهوه تخصصی
بعد از محبوبیت روزافزون قهوه های اسپشیالیتی، موج سوم قهوه پدید آمد. V-60، کمکس، ایرو پرس و … به مرور اختراع شد تا بهترین دم افزارهای قهوه در کنار رقابت با یکدیگر، بهترین قهوه را دم آوری و عرضه کند.
بهترین روش دم آوری قهوه های تخصصی چیست؟
سالانه مسابقات جهانی برای تهیه و دم آوری قهوه وجود دارد. هیچگونه محدودیتی در دم آوری قهوه های اسپشیالیتی وجود ندارد. اگرچه لازم به ذکر است که میزان عصاره گیری با دستگاه های اسپرسوساز 9 برابر سایر روش های دم آوری است.
قهوه تلنت پس از بررسی های موشکافانه خود، قهوه تخصصی پاناما دان کی فارم در مجموعه محصولات خود را برای عصاره گیری با دستگاه اسپرسو ساز و مابقی قهوه های تخصصی خود را با روش های دم آوری پیشنهاد می دهد. به این گونه، علاقه مندان به قهوه اسپشیالیتی، بازه گسترده ای در انتخاب نحوه عصاره گیری طبق ذائقه و سلیقه خود خواهند داشت.
تهیه قهوه تخصصی با اسپرسو ساز
دستگاه های اسپرسوساز، یکی از بهترین روش ها برای عصاره گیری قهوه های تخصصی است. از نکات قابل توجه برای تهیه عصاره گیری بی نقص توسط دستگاه اسپرسوساز می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تهیه آسیاب تازه و قبل از عصاره گیری قهوه و اندازه گیری حجم قهوه توسط ترازو
بهترین رسپی استفاده از مقایس یک به دو است. مثال : 18 گرم پودر قهوه آسیاب = 36 گرم عصاره خروجی قهوه
- عصاره گیری قهوه اسپشیالیتی تلنت بین 18 الی 22 درصد از حجم قهوه
در صورت عدم رعایت عصاره گیری صحیح قهوه توسط اسپرسوساز، عصاره گیری نهایی کمتر از 18%، UNDER (کم عصاره گیری) و بیشتر از 22% OVER (بیش از حد عصاره گیری) خواهد بود.
قهوه تخصصی به روش دمی
برای تهیه قهوه اسپشیالیتی با روش های دمی بهتر است به TDS (مجموعه جامدات محلول) بین 1.5 الی 1.30 باشد. این میزان برای استفاده از دستگاه اسپرسو ساز معادل 9 الی 11 خواهد بود.
نکات قابل توجه در زمان دم آوری قهوه اسپشیالیتی
- استفاده از آسیاب تازه قبل از دم آوری
- درجه حرارت آب بازه بین 90 الی 93 درجه سانتی گراد (آب تصفیه)
- اضافه کردن مقطعی آب به قهوه با حوصله و چرخشی
- اضافه کردن دو مرحله ای آب و توقف 30 ثانیه ای بین دو مرحله جهت بلومینگ قهوه و آب
بهترین زمان مصرف قهوه اسپشیالیتی
کافئین ملایم قهوه های اسپشیالیتی، این امکان را به علاقه مندان به قهوه داده که تا با در نظر گرفتن اصول و تعادل مصرف قهوه، در تمامی روز از آن لذت ببرند.
البته زمان مصرف قهوه تخصصی وابسته به ترکیبی از مزه ها و میزان قهوه انتخابی شما خواهد بود. با این حال در ادامه به بهترین زمان های مصرف آن اشاره خواهیم کرد.
صبح
لذت بردن از طعم و عطر قهوه اسپشیالیتی بعد از بیدار شدن از خواب، یکی از بهترین زمان ها در طول روز است. سرو قهوه اسپشیالیتی در صبح هنگام، باعث هوشیاری، بهبود خلق و خو و افزایش تمرکز ذهنی خواهد شد.
پس از ناهار
یک فنجان قهوه با آرومای منحصربه فرد پس از ناهار، می تواند باعث افزایش تمرکز و انرژی شما شود. صرف یک فنجان قهوه اسپشیالیتی بعد از صرف ناهار، مشوق شما برای به اتمام رساندن برنامه ریزی روزانه شما خواهد شد.
زمان استراحت
اگر در ساعات شلوغ روز خود به دنبال یک لحظه آرامش و استراحت کوتاه هستید، قهوه اسپشیالتی یکی از بهترین گزینه ها خواهد بود. استفاده از یک فنجان قهوه اسپشیالیتی در محیطی آرام و بدون استرس، خلق و خوی شما را سریعا بهبود می بخشد.
ورزش و قهوه
سرو یک فنجان قهوه اسپشیالیتی قبل از انجام فعالیت ورزشی، به افزایش عملکرد بدنی و افزایش متابولیسم کمک می کند.
ملاقات و دورهمی
قهوه های تخصصی می تواند گزینه مناسبی برای ملاقات های کاری، دوستانه و خانوادگی باشد. عطر و طعم خاص قهوه می تواند باعث ثبت خاطرات هیجان انگیز و لذت بخش شود.
مطالعه
اگر به مطالعه کتاب علاقه مند هستید، یک فنجان قهوه اسپشیالیتی می تواند همراه خوبی در کنار شما باشد. قهوه باعث افزایش تمرکز شما خواهد شد.
نکته
سلیقه و ذائقه هر شخص در استفاده از قهوه متفاوت است. از این رو زمان مصرف قهوه می تواند برای افراد متفاوت باشد. در نظر داشته باشید که در صورت حساسیت به کافئین و یا قهوه، بهتر است قبل از استفاده از آن با پزشک و یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
بهترین دمای آب برای عصاره گیری قهوه اسپشیالیتی
بهترین دما مابین 90 الی 93 درجه اسنتی گراد و بهترین آب، استفاده از آب تصفیه است.
آسیاب قهوه تخصصی
درجه درشتی و ریزی آسیاب با توجه به روش عصاره گیری متفاوت است. در روش های دمیv-60 و کمکس ریز ترین نوع آسیاب لازم است. از طرفی آسیاب سایفون و فرنچ پرس با توجه به دم آوری طولانی تر، نیاز به آسیاب درشت تری دارند. یکی از نکات مهم و موثر برای تهیه قهوه جادویی اسپشیالیتی، آسیاب به صورت تازه قبل از عصاره گیری است. هرچه از زمان آسیاب بگذرد، عطر و طعم قهوه از بین خواهد رفت.
آیا رنگ قهوه اسپشیالتی با تجاری متفاوت است ؟
خیر. نمیتوان گفت که قهوه های اسپشیالتی و تجاری رنگ های متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. میزان رست دانه های قهوه با توجه به نحوه عصاره گیری با دستگاه های مختلف، متفاوت است. از این رو زمان و درجه رست در هرکدام می تواند متفاوت باشد.
تفاوت قهوه های اسپشیالیتی تلنت با سایر قهوه های اسپشیالیتی
قهوه تلنت، عشق و هنر خود را در فنجان نهایی به همراهان خود هدیه می دهد. رست پروفایل تخصصی، توجه به کیفیت و زندگی پایدار و تلاش به دستیابی دنیای بدون کربن از ویژگی منحصربه فرد قهوه اسپشیالیتی تلنت است.
قهوه تلنت، سعی بر تهیه بهترین فنجان قهوه با پیچیدگی طعمی به همراه طعم و عطر جادویی داشته که شما را شگفت زده کند.
بسته بندی قهوه های تخصصی تلنت
طعم یادها، فرآوری، زیرگونه، ارتفاع و امتیاز قهوه تخصصی های تلنت بر روی پک های 250 گرمی درج گردیده است. قهوه های اسپشیالیتی تلنت، به دلیل مصرف زود هنگام پس از رست جهت حفظ کیفیت به صورت پک های 250 گرمی عرضه می شود.
نشان و گواهی قهوه اسپشیالیتی تلنت
پیروی از دستور العمل های انجمن تخصصی قهوه جهانی در تهیه دانه به همراه رستی فراتر از صنعت و توجه به دنیای بدون کربن در این راستا، از افتخارات تلنت است.
قهوه تلنت، علاوه بر توجه به موارد فوق، تمامی پروتکل های بهداشتی سازمان غذا و داروی ایران را در تمامی مراحل به بهترین شکل ممکن براورده کرده است که در این راستا موفق به کسب نشان سیب سلامت از سازمان غذا و داروی ایران گردیده است.
سخن پایانی
قهوه اسپشیالیتی به عنوان یکی از بهترین نوع قهوه در دنیا شناخته می شود. این ننوع قهوه با استفاده از حساسیت های بالا با انتخاب بهترین دانه های قهوه عربیکا تهیه می شود. این دانه ها معمولا در مناطق خاصی از دنیا مانند اتیوپی، کلمبیا، برزیل، کاستاریکا و مکزیک بدست می آید.
قهوه اسپشیالیتی معمولا با روشهای خاصی تهیه می شود و تلاش می شود تا طعم و عطر قهوه به طور کامل حفظ و عرضه شود. قهوه اسپشیالیتی در فروشگاه های قهوه فروشی با کیفیت و در برخی از رستوران ها و کافه ها عرضه می شود. این نوع قهوه برای آن دسته از افرادی که به دنبال تجربه قهوه با کیفیت بالا هستند، بسیار مناسب است.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.