چرخهٔ طعمی قهوه
قهوه، این بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزانهٔ بسیاری از مردم، به دلیل طعمهای متنوع و پیچیدهاش همواره مورد تحسین قرار گرفته است. از نتهای خاکی در رستهای تیره گرفته تا نتهای میوهای در رست روشن، مشخصات طعم قهوه به همان اندازه که جذاب است، گسترده نیز به حساب میآید. برای کمک به درک بهتر نتهای طعمی قهوههای مختلف، چرخهٔ طعمی ایجاد گردید. در این مقاله از وبسایت قهوه تلنت، منشأ، ساختار و کاربرد چرخهٔ طعمی قهوه را بررسی خواهیم کرد.
چرخهٔ طعمی قهوه چیست؟
چرخهٔ طعمی (Flavor Wheel) قهوه با همکاری انجمن جهانی تحقیقات قهوه (WCR) و انجمن جهانی قهوهٔ تخصصی (SCA) در اوایل دههٔ ۹۰ میلادی ایجاد شد. این ابزار با هدف استاندارد کردن زبان مورد استفاده برای توصیف طعم و عطر قهوه طراحی شده و ارتباط بین متخصصان و علاقه مندان قهوه در سراسر جهان را تسهیل میکند.
چرخهٔ طعم را میتوان برای قهوههای معمولی یا حرفهای مورد استفاده قرار داد. در هر یک از این موارد، نکتهٔ کلیدی چشیدن با دقت قهوه است. چنانچه قصد استفاده از چرخهٔ طعم را دارید، میبایست قهوه را با دقت آماده کنید و آن را در مراحل مختلف زیر نظر بگیرید: عطر قهوه درست پس از آسیاب کردن، رایحههایی (آروما) که از لحظهٔ برخورد آب با قهوهٔ آسیاب شده خارج میشوند و طعمهایی که هنگام نوشیدن قهوه، کام را پر میکنند. «طعم» به عنوان ترکیبی از مزه و بو تعریف میشود و چرخهٔ طعم ویژگیهایی از مزههای اصلی (چیزهایی که فقط با زبان درک میشوند) تا مؤلفههای معطر (آن چیزهایی که فقط میتوان آنها را بو کرد) را شامل میشود. با این حال، بیشتر طعمها ترکیبی از حواس هستند.
ساختار چرخهٔ طعمی قهوه
چرخهٔ طعمی قهوه به صورت سلسله مراتبی، دارای سه سطح اصلی است: دایرهٔ داخلی، دایرهٔ میانی و دایرهٔ بیرونی. هر سطح بیانگر دسته بندی طعمی خاصی است و به کاربران اجازه میدهد تا ویژگیهای متفاوت قهوههای مختلف را مشخص و توصیف کنند.
دایرهٔ مرکزی
این دایره شامل مزههای گستردهای مانند شیرین، ترش، … است. این مزهها و طعمهای اولیه به عنوان پایهای برای توصیف مشخصات طعمی کلی قهوه به شمار میروند.
دایرهٔ میانی
دایره میانی توصیف کنندههای طعمی دقیق تری را ارائه میدهد. برای مثال، در بخش «شیرین»، ممکن است زیرمجموعهٔ گُلی را بیابید.
دایرهٔ بیرونی
دایرهٔ بیرونی بیشترین سطح جزئیات را با نتهای طعمی خاص ارائه کرده که به توصیف تجربهٔ کلی طعم کمک میکند. در اینجا، توصیفهایی مانند تمشک، یاس، … را خواهید یافت.
برای خرید و مشاهده قیمت قهوه تخصصی کلیک کنید
استفاده از چرخهٔ طعم قهوه
چرخهٔ طعمی در موارد زیادی قابل استفاده است که در ادامه به مهم ترین آنها خواهیم پرداخت.
- ارزیابی
متخصصان قهوه در طول جلسات کاپینگ یا قهوه آزمایی از چرخهٔ طعم استفاده میکنند تا قهوههای مختلف را بر اساس مشخصات طعم آنها ارزیابی کرده و به آنها امتیاز دهند. با ارجاع به چرخهٔ طعمی، قهوه آزماها میتوانند عطرها و طعم های خاص موجود در هر نمونه قهوه را شناسایی و بیان کنند.
- توصیف و توضیح
چرخهٔ طعم به عنوان یک زبان مشترک برای بحث در مورد طعم قهوه عمل میکند. فرقی نمیکند باریستا، برشتهکار یا مصرفکننده باشید، چرخهٔ طعمی چارچوبی برای توصیف و مقایسهٔ دقیق قهوههای مختلف را فراهم مینماید.
- کنترل کیفیت
تولیدکنندگان و برشتهکاران قهوه از چرخهٔ طعمی برای حفظ ثبات و کیفیت محصولات خود استفاده میکنند. با شناسایی طعمها یا ناسازگاریها، آنها قادر به تنظیم فرآیندها در جهت دستیابی به پروفایل طعمی دلخواه خواهند بود.
- آموزش
چرخهٔ طعم ابزار آموزشی ارزشمندی برای علاقه مندان به قهوه که به دنبال تعمیق درک خود از مزه و طعم قهوه هستند، به شمار میرود. با کاوش در دستهها و نتهای طعمی مختلف، افراد میتوانند کام خود را برای تشخیص و درک تفاوتهای ظریف قهوه آموزش دهند.
مقاله پیشنهادی:طعم یاد قهوه چیست و معرفی انواع طعم یادهای قهوه (کلیک کنید)
توصیفگرهای طعمی چرخهٔ طعم
همانطور که در بالا اشاره شد، چرخهٔ طعمی قهوه از سه دایره تشکیل شده و هر دایره به نوبهٔ خود دارای بخشها یا بهتر است بگوییم توصیفگرهایی است. در ادامه به مطالعهٔ مختصری در مورد این بخشها خواهیم پرداخت.
شیرین (Sweet)
- شکر قهوهای
- وانیل
- شیرینی کلی
- رایحههای شیرین
گُلی (Floral)
- چای سیاه
- گُلی: بابونه، رز، جاسمین
میوهای (Fruity)
- توت: شاه توت، تمشک، بلوبری، توت فرنگی
- میوهٔ خشک: کشمش، آلو
- میوههای دیگر: نارگیل، گیلاس، انار، آناناس، انگور، سیب، هلو، گلابی
- مرکبات: گریپ فروت، پرتقال، لیمو، لیموترش
ترش / تخمیری (Sour / Fermented)
- ترش: رایحههای ترش، اسیداستیک، اسیدبوتیریک، اسیدایزووالریک، اسیدسیتریک، اسیدمالیک
- الکل / تخمیری: شرابی، ویسکی، تخمیری، بیشازحد رسیده
سبزیجاتی (Green / Vegetative)
- روغن زیتون
- خام
- سبزیجات سبز: نرس، تازه، سبز تیره، گیاه مانند، یونجه مانند
- حبوباتی
آجیلی / کاکائویی (Nutty / Cocoa)
- آجیلی: بادام، فندق، بادام زمینی
- کاکائویی: شکلات، شکلات تلخ
ادویهای (Spices)
- ادویههای برشته: دارچین، میخک، جوزهندی، رازیانه
- فلفلی
برشته (Roasted)
- غلاتی: مالت، غلات
- سوخته: دودی، خاکستر، تند و گس
- تنباکویی
طعمهای دیگر
- شیمیایی: لاستیکی، نفتی، دارویی، شور، تلخ
- نمناک: گوشتی، حیوانی، زمینی، کپک زده، چوبی، کاغذی، مقوایی، بیات
مقاله پیشنهادی: اصطلاحات قهوه ( معرفی تمام واژگان تخصصی و رایج قهوه ) (کلیک کنید)
چرخهٔ طعمی قهوه ابزار قدرتمندی است که لذت و قدردانی ما از قهوه را افزایش میدهد. چرخهٔ طعمی با ارائهٔ یک زبان استاندارد برای توصیف طعمها و عطرها، نه تنها باعث بهبود ارتباط بین افراد مختلف در سراسر صنعت قهوه میشود، بلکه باعث افزایش آگاهی و شناخت قهوههای متفاوت نیز خواهد شد. فرقی نمیکند که فردی حرفهای در دنیای قهوه باشید و یا یک علاقه مند به قهوه، چرخهٔ طعمی شما را دعوت میکند تا دنیای غنی و متنوع طعمهای قهوه را کشف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.