زیر گونه های قهوه (معرفی تمام زیرگونه های قهوه عربیکا و ربوستا)
قهوه به عنوان یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیها در سراسر جهان به حساب میآید. افراد زیادی وجود دارند که حتی نمیتوانند یک روز را بدون قهوه سپری کنند. بعضی از علاقه مندان قهوه ترجیح میدهند قهوه روزانهٔ خود را در کافهٔ محلهشان نوش جان کنند، در حالیکه بعضی دیگر به دنبال لذتی که در پروسهٔ دم آوری با ابزارهای مختلف نهفته است هستند.
از طرف دیگر، برخی از قهوه نوشان به قهوههای تخصصی و برخی دیگر به قهوههای تجاری روی میآورند. قهوه نوشی و علاقه مندی به قهوه شامل هر کدام از دستههایی که ذکر شد میتواند باشد، اما تمامی این موارد در یک فاکتور مشترک هستند و آن هم قهوه است. گیاه قهوه از انواع و گونههای متفاوتی برخوردار است و هر کدام از گونهها به نوبهٔ خود زیرگونههایی را شامل میشوند. این مقاله از وبسایت قهوه تلنت به معرفی گونهها و زیرگونههای قهوه میپردازد.
انواع گونه های قهوه
قهوه از چهار گونهٔ اصلی عربیکا، ربوستا، اکسلسا و لیبریکا برخوردار است که از بین آنها دو گونهٔ عربیکا و ربوستا بیشترین میزان مصرف و تولید را در سراسر جهان دارا هستند. گونهٔ عربیکا با کیفیت بالاتر، خصوصیات طعمی منحصربفرد و معطر، تولیدی بالغ بر ۶۰ درصد از سهم بازار قهوه جهانی را داراست. در سمت دیگر ربوستا که به میزان کافئین بالا و نتهای شکلاتی و دودیاش مشهور است، قرار دارد. دو گونهٔ دیگر اما، بسیار نایاب بوده و مصرف آنها نیز محدود است.
در ادامهٔ این مقاله با مشهورترین زیرگونههای قهوه عربیکا و قهوه ربوستا کمی بیشتر آشنا خواهیم شد.
زیرگونههای قهوه عربیکا
به دلیل محبوبیت و میزان مصرف بیشتر ابتدا به سراغ زیرگونههای قهوه عربیکا میرویم. اما لازم است کمی در مورد خصوصیات کلی عربیکا نیز صحبت کنیم. طعم قهوه عربیکا (Coffea Arabica) بسته به نوع و برشته کاری میتواند متفاوت باشد. اما رایج ترین نتهای طعمی قهوه عربیکا را نتهای کاراملی، میوهای (اغلب انواع توتها) و گُلی تشکیل میدهند.
در ادامه زیرگونههای اصلی و برجستهٔ قهوه عربیکا آمده است.
مقاله پیشنهادی: قهوه عربیکا چیست (کلیک کنید)
تایپیکا
تایپیکا (Typica) یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین گونههای عربیکا است. فنجان نهایی تایپیکا معمولاً بسیار ملایم و شفاف با اسیدیتهٔ متعادل و بدی متوسط خواهد بود. گیاهان تایپیکا معمولاً بلند بوده و از برگهای باریک برخوردار هستند.
بوربون
بوربن (Bourbon) جهش گونهٔ تایپیکا به حساب میآید و به دلیل کیفیت عالی فنجانی خود شناخته شده است. بوربون اغلب دارای طعمی شیرین با اسیدیتهٔ شفاف و بادی متوسط است. گیاهان بوربن معمولاً دارای برگهای پهن هستند و نسبت به سایر گونهها میوهٔ کمتری تولید میکنند. بوربون بخاطر پیچیدگی طعمیاش مورد توجه علاقه مندان به قهوه قرار گرفته است.
کاتورا
کاتورا (Caturra) یک جهش طبیعی بوربن بوده و به دلیل پتانسیل بالا در عصاره گیری شناخته میشود. کاتورا فنجانی شبیه به بوربن اما با اسیدیتهٔ کمی روشن تر و بادی سبک تر تولید میکند. کاتورا به نسبت بوربون در مقابل تنشهای محیطی حساس تر است.
برای مشاهده قیمت و خرید قهوه 100درصد عربیکا کلیک کنید
کاتوای
کاتوای (Catuai) ترکیبی از گونههای موندو نوو و کاتورا به شمار میرود که در برزیل توسعه یافته است. کاتوای به دلیل پتانسیل عملکرد بالا و سازگاری با شرایط مختلف رشد شهرت و محبوبیت یافته است. قهوه کاتوای اغلب دارای یک فنجان متعادل با اسیدیته و بادی قابل قبول است. گیاه کاتوای گیاهی نسبتاً کوتاه قد به حساب میآید و همین مورد مدیریت کشت و رشد آن در مزارع را تسهیل میسازد.
موندو نوو
موندو نوو (Mundo Novo) هیبرید طبیعی بین گونههای تایپیکا و بوربون است. این زیرگونه به دلیل پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت در برابر بیماریها شناخته میشود. قهوه موندو نوو اغلب طعمی شیرین، ملایم و اسیدیته و بادی متوسط دارد. موندو نوو در مقایسه با سایر زیرگونههای عربیکا، مقاوم تر و بزرگ تر است.
کاتیمور
کاتیمور (Catimor) ترکیبی از زیرگونههای تیمور و کاتورا است. کاتیمور گیاهی کوتاه قد با دانههای نسبتاً بزرگ است.این زیرگونه در سال ۱۹۵۹ در پرتغال توسط دانشمندانی که به دنبال فرمولی جادویی برای ایجاد قهوهای با پتانسیل بالا برای عصاره گیری و مقاومت در برابر بیماریها بودند، توسعه یافت. جالب است بدانید این گیاه را نمیتوان در ارتفاعات بالا کشت کرد. در حقیقت بهترین نتیجهٔ حاصل از کاتیمور زمانی است که در ارتفاعات پایین، معمولاً کمتر از ۱۲۰۰ متر کشت و رشد مییابد.
پاکامارا
زیرگونهٔ پاکامارا (Pacamara) فصلی منحصربفرد در دنیای قهوه به شمار میرود. این زیرگونه از یک برنامهٔ اصلاحی در السالوادور متولد شد. قهوه پاکامارا به دلیل طعم بسیار خاصش شناخته شه است. طعم پاکامارا میتواند طیف وسیعی از شکلات و میوه گرفته تا نتهای گیاهی را شامل شود.
برای مشاهده قیمت و خرید قهوه 80 20 عربیکا کلیک کنید
گیشا
گیشا (Geisha) یکی از مشهورترین و خوشنام ترین زیرگونههای عربیکا به شمار میرود. مشخصات طعمی قهوه گیشا یکی از مواردی است که به شهرت آن کمک فراوانی میکند. اگرچه گیشا در مناطق مختلف میتواند نتایج متفاوتی را به همراه داشته باشد، اما به طور کلی گیشا به دلیل نتهای طعمی شیرین و عطر گُل و شکلات شناخته شده است.
اینها تنها چند نمونه از انواع قهوه عربیکا هستند و تعداد بیشتری از انواع قهوه عربیکا در سرتاسر جهان کشت میشوند که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود بوده که تحت تأثیر عواملی مانند شرایط رشد، ارتفاع، نوع خاک و روشهای فرآوری قرار دارند.
برای مشاهده قیمت و خرید قهوه 100درصد ربوستا کلیک کنید
زیرگونههای قهوه ربوستا
قهوه ربوستا (Robusta) که با نام علمی کانفورا (Coffea Canephora) نیز شناخته میشود، گیاهی نسبتاً مقاوم در برابر بیماریها به حساب میآید. ربوستا از دو زیرگونهٔ اصلی تشکیل شده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مقاله پیشنهادی: قهوه ربوستا چیست (کلیک کنید)
ارکتا
زیرگونهٔ ارکتا (Erecta) که معمولاً در اوگاندا کشت میشود، گیاهی است باریک و بلند و علاوه بر مقاومت بالا در برابر بیماریها و آفات، محصول زیادی را نیز تولید میکند. دانههای قهوه ارکتا از اسیدیتهٔ نسبتاً بالا و تلخی برخوردارند.
نگاندا
زیرگونهٔ نگاندا (Nganda) یکی دیگر از زیرگونههای ربوستا به شمار میرود. فنجان نهایی با نگاندا از اسیدیته و تلخی بالا و طعمی خاکی و آجیلی برخوردار است.
برای مشاهده قیمت و خرید قهوه 80 20 ربوستا کلیک کنید
زیرگونههایی که در این مقاله به آنها اشاره شد، مشهورترین زیرگونههای قهوه عربیکا و قهوه ربوستا هستند. طبیعتاً ممکن است با زیرگونهها و انواع دیگری روبرو شوید که هر کدام خصوصیات منحصربفرد خود را داشته و داستانی متفاوت از نوشیدن قهوه بیان میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.