انواع آسیاب قهوه و معرفی درجه آسیاب مناسب برای روشهای دم آوری قهوه
آیا میدانستید که اندازهٔ آسیاب قهوه تفاوت زیادی در طعم نهایی ایجاد میکند؟ اگرچه اسیاب قهوه تنها به عنوان یکی از متغیرهای تأثیرگذار به شمار میرود، اما همانند آب، دما و رست قهوه به سختی میتوان اهمیت آن را انکار کرد. در این مقاله از وبسایت قهوه تلنت توضیح خواهیم داد که چگونه درجه آسیاب قهوه بر عصاره گیری و انواع دم آوری قهوه تأثیرگذار است و اینکه سایز آسیاب مناسب برای هر کدام از روشها و متدهای دم آوری چیست.
دلیل اهمیت سایز آسیاب قهوه
سایز آسیاب قهوه مهم به شمار میرود، چرا که بر عصاره گیری، دم آوری و طعم نهایی قهوه اثرگذار است. قهوه مادهای قابل حل نیست، بلکه برای استخراج طعمهای نهفتهاش به آب نیاز دارد. اگر یک دانهٔ قهوه را از وسط به دو قسمت تقسیم کنید، سطح بیشتری از قهوه در معرض آب قرار خواهد گرفت. اگر همین نیمهها را باز به نیمههای کوچک تر تقسیم کنید، باز هم سطح بیشتری از قهوه با آب تماس پیدا خواهد کرد. با همین توضیح میتوان گفت، برای حصول میزان مشخصی از محصول نهایی، قهوه با آسیاب درشت تر به زمان عصاره گیری طولانی تر و قهوه با آسیاب ریزتر به زمان عصاره گیری کمتری نیاز دارد.
یکی دیگر از عواملی که در مورد اسیاب قهوه حائز اهمیت است، با عنوان «مقاومت» (resistance) تعریف میشود. این موضوع به ویژه در روشهایی که آب از طریق سابهٔ قهوه (قهوهٔ آسیاب شده) به سمت پایین حرکت میکند، مهم است. دو استوانه که آب در آنها جریان دارد را با یکدیگر مقایسه کنید: در یکی از استوانهها آب از بین شن و ماسه عبور میکند و در استوانهٔ دیگر از بین سنگهای کوچک. ناگفته پیداست که در استوانهای که با سنگ پر شده، به دلیل وجود شکافهای بیشتر، فضای بیشتری برای عبور آب موجود است.
در مورد قهوه نیز همین موضوع مصداق دارد؛ قهوهٔ ریز آسیاب شده مقاومت بیشتری در برابر آب ایجاد کرده و مدت زمان جریان آب را افزایش میدهد، در حالی که قهوهٔ درشت آسیاب شده مقاومت کمتری ایجاد مینماید.
متأسفانه درجه آسیاب قهوه که برای تمامی روشهای دم آوری مناسب باشد وجود ندارد. هر کدام از روشهای دم آوری به اندازهٔ خاصی از آسیاب نیازمند هستند تا بتوان بهترین نتیجه را از آنها گرفت و با عصاره گیری نامطلوب مواجه نشویم.
شاید با این سؤال مواجه باشید که طعم قهوهای که به طرز نامطلوبی عصاره گیری شود چگونه است؟ به طور کلی زمانی که صحبت از عصاره گیری نامناسب به میان میآید، با دو حالت روبرو هستیم: عصاره گیری ناقص (Under-extraction) و عصاره گیری بیش از حد (Over-extraction). عصاره گیری ناقص قهوهای با طعم اسیدی، ترش و شور ایجاد میکند و عصاره گیری قهوه بیش از حد باعث استخراج طعمهای تلخ و بی مزه میشود.
مقاله پیشنهادی: معرفی انواع قهوه و تفاوت طعم آنها (کلیک کنید)
انواع آسیاب قهوه
آسیاب کردن دانههای قهوه در خانه به این معنی است که به یک آسیاب قهوه (Coffee Bean Grinder) نیاز دارید. در یک دسته بندی کلی آسیابهای قهوه به سه نوع تیغهای، دستی و پرهای تقسیم میشوند.
آسیاب تیغهای (Blade Grinder)
آسیابهای تیغهای معمولاً ارزان قیمت هستند. این آسیابها از یک تیغه با حرکت پروانهای برای شکستن و خردکردن دانهها استفاده میکنند. اگرچه این دسته از آسیابها مقاوم هستند، اما دانههای قهوه را به صورت یکنواخت آسیاب نمیکنند و پر سروصدا هستند.
آسیاب دستی (Manual Grinder)
آسیابهای دستی با چرخاندن یک دسته کار میکنند. این آسیابها قابل حمل بوده و به منبع انرژی نیاز ندارند. از طرف دیگر استفاده از آنها آسان است و قهوه را به طور یکنواخت آسیاب میکنند.
آسیاب پرهای (Burr Grinder)
آسیاب پرهای از دو بخش گردان تشکیل شده و بین این دو بخش قهوه آسیاب میشود. دانههای قهوه بین یک چرخ آسیاب متحرک و یک سطح غیرمتحرک شکسته و خرد میشوند. این نوع از آسیاب که نسبت به دیگر انواع از قیمت بیشتری برخوردار است، سابهٔ یکدستی از قهوه ایجاد میکند.
سایز اسیاب قهوه برای انواع روشهای دم آوری
در ادامه روشهای دم آوری رایج به همراه درجه آسیاب قهوه مناسب هر کدام آورده است.
سایز آسیاب | متد دم آوری |
خیلی درشت (Extra Coarse) | کلد برو (Cold Brew)، قهوهٔ کاوبوی (Cowboy Coffee) |
درشت (Coarse) (نمک دریا) | فرنچ پرس (French Press)، قهوه آزمایی (Cupping) |
متوسط-درشت (Medium Coarse) (ماسهٔ درشت) | کمکس (Chemex)، کلور دریپر (Clever Dripper) |
متوسط (Medium) (ماسه) | دم افزارهای مخروطی شکل پوراور (Cone Shaped Pour Over Drippers) ، اروپرس (AeroPress)، سایفون پات (Siphon) |
متوسط-ریز (Medium Fine) (ماسهٔ ریز) | دم افزارهای مخروطی شکل پوراور (Cone Shaped Pour Over Drippers) ، اروپرس (AeroPress)، موکاپات (Moka Pot) |
ریز (Fine) (نمک خوراکی) | اسپرسو (Espresso)، موکاپات (Moka Pot)، اروپرس (AeroPress) |
خیلی ریز (Extra Fine) (شکر پودرشده) | قهوهٔ ترک (Turkish Coffee) |
مقاله پیشنهادی: قهوه اسپشیالیتی چیست (کلیک کنید)
قهوه خود را در تلنت به آسانی آسیاب کنید
اگرچه مرجعی استاندارد میتواند مفید واقع شود، اما مطمئن شدن از اینکه دستگاه تنظیم درستی داشته و یا قهوه را با درجهٔ درستی آسیاب کرده است، کار دشواری است. اگر مایل به آسیاب قهوه در خانه نیستید، میتوانید این کار را به همکاران ما در تلنت کافی بسپارید و از فرآیند دم آوری قهوه با سایز آسیاب مناسب لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
سپاسگزارم. بسیار کاربردی و ساده توضیح داده شده است .