دم آوری قهوه با موکاپات
اگر از آن دسته از افرادی هستید که صبح خود را با یک فنجان قهوه شروع میکنند، احتمالاً با دم افزارهای متفاوت، علیالخصوص آنهایی که بیشتر در خانه کاربردی به حساب میآیند آشنا هستید. چنانچه به دنبال قهوهای قویتر از قهوه فیلترشده و سبکتر از قهوه اسپرسو هستید، از بین تمامی دم افزارهای خانگی، موکاپات گزینهٔ مطلوب شما خواهد بود که البته محصول نهاییاش با نامی که بر آن گذاشتهاند تقریباً غیرمرتبط است؛ در دم آوری قهوه با موکاپات به هیچ وجه از شکلات استفاده نمیکنیم، چیزی که لازمهٔ تهیه نوشیدنی موکا است. با این مطلب از وبسایت تلنت همراه باشید تا به موکاپات و طرز دم كردن قهوه با موکاپات بیشتر آشنا شوید.
موکاپات چیست؟
موکاپات (Moka pot) توسط یک مهندس ایتالیایی به نام لوئیجی دی پونتی (Luigi Di Ponti) در سال ۱۹۳۳ میلادی اختراع گردید. کمی بعدتر لوئیجی حق اختراع خود را به آلفونسو بیالتی (Alfonso Bialetti) فروخت. موکاپات با سرعت زیادی تبدیل به یکی از عناصر جدایی ناپذیر فرهنگ ایتالیایی شد.
اما روش دم آوری قهوه با موکاپات چیست؟ موکاپات قهوه را با روش تحت فشار دم آوری میکند. عامل فشار در فرآیند تهیه اسپرسو، به عنوان یکی از محرکهای اصلی به شمار میرود. دم آوری قهوه به روش تحت فشار را میتوان عبوردادن آب داغ از میان قهوه آسیابشده با استفاده از فشار بالا تعریف کرد.
آموزش قهوه با موکاپات
موکاپات که اساساً از دو محفظه تشکیل شده، بر روی اجاق گاز قابل استفاده است. کار با موکاپات آسان بوده و محصول نهایی آن، قهوهای با بادی بالا و عطر زیاد است. بسیاری از موکاپاتها به شکل ساعت شنی ساخته و روانهٔ بازار میشوند، اما اشکال دیگر نیز بعضاً به چشم میخورد. فارغ از فرم ظاهری، نحوه کار تمامی موکاپاتها به یک شکل است؛ آب در محفظهٔ پایینی گرم میشود، فشار بخار که به دو اتمسفر رسید، آب را از میان انواع قهوه آسیابشدهای که در فیلتر محفظهٔ بالایی قرار دارد، به سمت بالا (داخل محفظهٔ بالایی) میراند. واقعاً به همین سادگی است، اما نیاز به تمرین، دقیقبودن و آسیاب مناسب دارد. فراموش نکنید قهوهای که برای موکاپات استفاده میکنید هرگز نباید خیلی ریز آسیاب شود. بهتر است در طرز تهیه قهوه با موکاپات از شعلهٔ کم استفاه کنید.
موکاپات در اندازههای متفاوت وجود دارد. ظرفیت استاندارد یک فنجان قهوه با موکاپات ۵۰ میلیلیتر است. بنابراین یک موکاپات ۴ فنجانی ۲۰۰ میلیلیتر ظرفیت دارد. انتخاب شما به نسبت تعداد افراد، دفعات و مقدار مصرف قهوه بستگی دارد. از طرف دیگر، تفاوت در مادههای سازندهٔ موکاپات نیز مهم به شمار میرود. تقریباً تمامی موکاپاتها از یکی از این دو ماده ساخته میشوند: آلومینیوم و فولاد ضدزنگ. آلومینیوم سبک و ارزان بوده و رسانای خوبی برای گرما به حساب میآید. فولاد ضدزنگ نیر سالم و بسیار مقاوم است.
از دیگر بخشهای مهم موکاپات میتوان به یک واشر لاستیکی که متصل شدن اجزا را تضمین مینماید و یک شیر اطمینان که از فشار بیشازحد جلوگیری میکند، اشاره کرد.
مقاله پیشنهادی: دم آوری قهوه با ائروپرس ( کلیک کنید)
نحوه دم آوری قهوه با موکاپات
در نحوه دم آوری قهوه با موکاپات که عمدتاً از فشار بهره میجوید، قهوه ریز آسیابشده (اما نه خیلی ریز) درون فیلتر دم افزار قرار گرفته و اصطلاحاً تمپ میشود. هر چقدر قهوه بهتر تمپ و فشرده شود، عصارهگیری سریعتر اتفاق میافتد. گرمشدن آب درون محفظهٔ پایینی منجر به افزایش تدریجی فشار به دلیل انبساط هوای بسته و افزایش فشار بخار آب گرم میشود. آب داغ از محفظهٔ پایینی به کمک فشار از میان قهوه آسیابشده عبور کرده و عصارهٔ آن را به محفظهٔ بالایی میفرستد.
طرز تهیه قهوه با موکاپات
برای تهیه قهوه با موکاپات میتوانید دستورالعمل زیر را دنبال کنید.
- محفظهٔ پایینی را تا سطح والف با آب سرد پر کنید و فیلتر را روی آن قرار دهید.
- فیلتر را با قهوه آسیابشده پر کنید.
- مطمئن شوید که فیلتر و واشر لاستیکی در جای خود قرار دارند. محفظهٔ بالایی را روی فیلتر قرار داده و آن را با پیچاندن محکم کنید.
- موکاپات را روی اجاق گاز قرار دهید و حرارت را بسیار کم کنید.
- زمانی که صدایی شبیه به جوشیدن از درون محفظه به گوشتان رسید، یعنی دقیقاً قبل از اینکه قهوه به نیمهٔ محفظهٔ بالایی رسیده و شروع به حباب زدن کند، دم افزار را از روی اجاق برداشته و قهوه درون آن را با قاشق کمی هم بزنید. برخی از متخصصان قهوه این مرحله را فاز«استرومبولی» (Strombolian) دم آوری قهوه مینامند، مرحلهای که به مخلوطی از بخار بسیار گرم و آب اجازه میدهد که از قهوه عبور کرده و در صورت عدم توقف فرآیند، عصارهگیری بیشازحد و طعمهای ناخوشایند حاصل خواهد شد.
- در پایان، حتماً دم افزار را بشویید و کاملاً خشک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.