دم آوری قهوه به روش تحت فشار
عشق به قهوه در بسیاری از فرهنگها در سراسر جهان ریشه دوانده است. نوشیدن قهوه برای افراد زیادی نه تنها یک روتین صبحگاهی است، بلکه به عنوان یک تجربهٔ اجتماعی به حساب میآید که باعث دورهم جمعشدن دوستان، آشنایان، همکاران،… میشود. دم آوری قهوه از طریق روشهای متفاوت و توسط دمافزارهای مختلف تهیه میشود. روشهای دم آوری قهوه اگرچه از نظر تعداد زیاد نیستند، اما برای استفاده از هر کدام از روشها به میزانی تخصص و آگاهی نیاز داریم. یکی از رایجترین و مهمترین روشهای دم آوری قهوه، روش تحت فشار است. با این مطلب از وبسایت تلنت همراه باشید تا با این روش جذاب دم آوری آشنا شوید.
روش تحت فشار در دم آوری قهوه
برای دم آوری قهوه به طور کلی و اسپرسو به طور خاص، فشار یکی از محرکهای اصلی در فرآیند استخراج قلمداد میشود. دم آوری قهوه با روش تحت فشار (under pressure) همانطور که از نامش پیداست، شامل عبوردادن آب داغ از بین قهوهٔ آسیابشده از طریق فشار بالا میشود. اگرچه فشار عاملی کلیدی در این نوع دم آوری است، اما باید در نظر داشته باشید که یک متغیر مستقل نیست، بلکه نتیجهٔ تعادل بین نیروی وارد بر لایهٔ قهوهٔ آسیابشده و مقاومت لایهٔ قهوهٔ آسیابشده در برابر نفوذ آب است. در نتیجه، چنانچه بخواهیم در مورد فشار به طور دقیق صحبت کنیم، این تنها فشار پمپ نیست که بررسی میشود؛ تعامل بین متغیرهای دیگر نظیر جریان، سایز آسیاب و نحوهٔ توزیع قهوهٔ آسیابشده در بسکت، زمان و دما با فشار، … نیز در طول فرآیند آمادهسازی مهم تلقی میشوند.
در دم آوری قهوه به روش تحت فشار، قهوهٔ آسیابشده درون بسکت دستگاه قرار گرفته و تمپ میشود. به قهوهٔ فشردهشدهٔ درون بسکت پاک (Puck) گفته میشود. آب داغ با فشار بالا درون پاک نفوذ میکند. مدت زمانی که آب داغ و پاک قهوه در تماس هستند را زمان عصارهگیری (extraction time) مینامند. زمان ایدهآل عصارهگیری که عاملی کلیدی در خوشایندی محصول نهایی به شمار میرود، بین ۱۰ تا ۲۰ ثانیه است. عصارهگیری بیش از ۲۰ ثانیه به دلیل احتمال به وجودآمدن موادی نظیر تانینها، توصیه نمیشود. یکی از جذابیتهای استفاده از روش تحت فشار در دم آوری قهوه، ایجاد کرما بر روی سطح قهوه است که باعث زیبایی نوشیدنی میشود. کرما توسط چربیها و روغنهای موجود در قهوه تولید میشود و تا حد نسبتاً زیادی به کیفیت دانهٔ قهوه و فرآوری آن وابسته است.
انواع دمافزارهای روش تحت فشار
ابزارهای و دستگاههای زیادی برای دم آوری قهوه وجود دارند. برخی ارزانقیمت و برخی دیگر بسیار گرانقیمت هستند. کار با بعضی از آنها آسان و بعضی دیگر دشوار است و البته هرکدام از خصوصیات منحصربهفردی برخوردارند. دستگاهها و دمافزارهایی که در دم آوری قهوه به روش تحت فشار مورد استفاده قرار میگیرند غالباً اتوماتیک هستند. در ادامه با رایجترین این ابزارها و دستگاهها آشنا میشویم.
مقاله پیشنهادی : دم آوری قهوه به روش غوطه وری ( برای مشاهده کلیک کنید )
اسپرسوساز برقی
دستگاه اسپرسو (Espresso Machine) اولین بار در سال ۱۸۲۲ میلادی توسط لوئی برنارد رابو (Louis Bernard Rabaut) فرانسوی ساخته شد. دستگاه اسپرسو از طریق نفوذ آب داغ (نزدیک به دمای جوش) توسط فشار بالا در میان پاک قهوه، قهوه را دم آوری میکند. محصول نهایی آن نوشیدنی غلیظی به نام اسپرسو است. از جمله اجزاء مهمی که در تمامی دستگاههای اسپرسو وجود دارند میتوان به گروپ هد (Grouphead) و پورتافیلتر (Portafilter) اشاره کرد. دستگاه اسپرسو معمولی فقط از یک گروپ هد برخوردار است، در صورتی که دستگاههای حرفهای میتوانند تا چندین گروپ هد داشته باشند. گروپ هد شامل سوراخهای زیادی است که سعی میکند آب تحت فشار را به طور یکنواخت بر روی سطح قهوهٔ آسیابشدهٔ درون پورتافیلتر توزیع کرده و در نتیجه به جریان مقطعی یکنواخت برسد. دستگاه اسپرسو میتواند از نازل بخار (Steam wand) که به منظور بخاردهی شیر و مایعات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد نیز بهرهمند باشد. دستگاههای اسپرسو میتوانند بخار-محور، پیستون-محور، پمپ-محور و یا پمپ هوا-محور باشند. همچنین این ماشینها از دو نوع دستی و اتوماتیک (در سطوح مختلف) برخوردارند.
موکاپات
موکاپات (Moka pot) توسط یک مهندس ایتالیایی به نام لوئیجی دی پونتی (Luigi Di Ponti) اختراع و ساخته شد. دی پونتی بعدها حق اختراع خود را به آلفونسو بیالتی (Alfonso Bialetti) فروخت. موکاپات به سرعت به یکی از عناصر اصلی فرهنگ ایتالیایی تبدیل شد. این قهوهساز قهوه را با عبور آب داغ تحت فشار بخار از میان قهوهٔ آسیابشده دم آوری میکند. موکاپات در اندازههای متفاوت وجود دارد. موکاپات معمولاً از آلومینیوم ساخته میشود، اگرچه گاهی اوقات با مواد دیگری نظیر فولاد ضدزنگ یا آلیاژهای دیگر نیز به چشم میخورد. موکاپات در دو نوع در بازار وجود دارد: نوعی که برای استفاده بر روی اجاق گاز مناسب است و نوع دیگر با منبع الکتریکی کار میکند.
دستگاه قهوهساز کپسولی
کپسولهای قهوه برای اولین بار در اواخر دههٔ ۱۹۸۰، زمانی که شرکت چند ملیتی نستله (Nestle) اولین دستگاه نسپرسو خود را عرضه کرد، به بازار معرفی شدند. این کپسولها ظرف کوچک آلومینیومی یا پلاستیکی هستند. کپسولها پس از تمیز و استرلیزهشدن آمادهٔ پرشدن هستند. این کار توسط یک دستگاه تخصصی انجام میگیرد. در این فرآیند قهوهٔ آسیابشده وزن شده و به طور مستقیم داخل کپسولهای خالی قبل از مهروموم شدن ریخته میشود. سایز آسیاب قهوه برای استفاده در کپسولها بسیار ریز است. هر کپسول به طور معمول از ۷ گرم قهوه برخوردار است. در فرآیند پرکردن کپسولهای قهوه از گاز نیتروژن استفاده میشود، چرا که نیتروژن نسبت به اکسیژن سنگینتر بوده و آن را از محیط بیرون میراند. همین موضوع به افزایش عمر مفید محصول کمک بسزایی میکند.
برای استفاده از کپسولهای قهوه به دستگاهی مخصوص نیازمندیم. این دستگاه از یک محفظه تشکیل شده که در آن کپسول قرار میگیرد و دو طرف آن سوراخهایی ایجاد میشود: یک سوراخ برای ورود آب به داخل کپسول و چندین سوراخ در طرف دیگر که در واقع نقش فیلتر را بازی میکنند.
در این مطلب با دستگاهها و دمافزارهای رایجی که از روش تحت فشار برای دم آوری قهوه استفاده میکنند آشنا شدیم. دم آوری تحت فشار قهوه روشی آسان و تا حد زیادی اتوماتیک به حساب میآید. از طرف دیگر، کرمایی زیبا بر سطح نوشیدنی قهوه ایجاد میکند که به آن زیبایی خاصی نیز میبخشد. اینکه کدام دمافزار برای شما مناسبتر است، تا حد زیادی بسته به کاربرد آن دارد. اما از هرکدام از دمافزارها و دستگاههای ذکرشده که استفاده کنید، نتیجه قهوهای غلیظ و خوشطعم خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.