قهوه اتیوپی چیست و معرفی انواع قهوه اتیوپی و مشخصات آن

محال است که علاقه مند به قهوه باشید، ولی نام قهوه عربیکا اتیوپی را نشنیده باشید. کشور اتیوپی از زمین‌هایی برخوردار است که دانه‌های بسیار باکیفیت قهوه در آن‌ها رشد و پرورش می‌یابد. اما اساساً قهوه اتیوپی چیست ؟ چه انواعی را شامل می‌شود؟ هر کدام از انواع آن چه خصوصیاتی دارند؟ با این مطلب از وبسایت قهوه تلنت در مورد انواع قهوه اتیوپی همراه باشید.

قهوه اتیوپی چیست

بر اساس یک افسانه، دانه‌های انواع قهوه برای اولین بار توسط یک گله دار به نام کالدی کشف شد. او متوجه رفتار غیرعادی بزهایش پس از خوردن نوعی میوه شد. کالدی که مجذوب این کشف شده بود، به صومعه رفت تا آنچه را که فکر می‌کرد غذای بهشتی است به راهبان نشان دهد. راهب پس از نگاهی به گیلاس‌ها، عصبانی شده و آن‌ها را در آتش انداخت. اما آتش باعث برشته شدن میوه‌ها شد و پس از آن عطری بی نظیر فضای اتاق را پر کرد. کالدی دانه‌های برشته شده را برداشت و در آب قرار داد. گفته می‌شود اینگونه بود که اولین فنجان قهوه پدیدار گشت.

قهوه رفته رفته جای خود را به عنوان یک نوشیدنی باز کرد. سیستم تولید قهوه در اتیوپی از دههٔ ۱۸۰۰ میلادی شکوفا شده و از چهار دسته بندی مختلف برخوردار است: باغ، مزرعه، مناطق نیمه جنگلی و سیستم تولید در جنگل. لازم به ذکر است بسیاری از کشاورزان، گیلاس‌های قهوه را در مناطق نیمه جنگلی کاشت و برداشت می‌کنند. جنگل گیشا در بخش جنوبی اتیوپی محبوب‌ ترین منطقهٔ کاشت قهوه در این کشور به شمار می‌رود.

همانطور که گفته شد، اتیوپی زادگاه قهوه است. درختان قهوه برای قرن‌ها در محیط سرسبز و حاصلخیز آن رشد کرده‌اند و بیش از هزاران گونهٔ مختلف قهوه را در خود پرورش می‌دهند. ارتفاع زیاد و خاک غنی مناطق کوهستانی جنوبی، شرایطی بسیار ایده آل برای رشد بهینهٔ این نوشیدنی خارق العاده را فراهم آورده است.

یکی از موارد قابل توجه در مورد تولید قهوه اتیوپی، عدم نیاز آن به منابع اضافی یا مواد شیمیایی است؛ محیط طبیعی تمامی موارد مورد نیاز را فراهم می‌کند، بنابراین لازم نیست کشاورزان نگران شرایط پرورش قهوه باشند.

انواع قهوه اتیوپی

انواع قهوه اتیوپی

قهوه در اتیوپی در دو گونهٔ عربیکا و ربوستا کشت و تولید می‌شود. در حالیکه هر دو گونه در اتیوپی یافت می‌شوند، اما بخش عمدهٔ قهوه در اتیوپی را دانهٔ عربیکا تشکیل می‌دهد.

قهوه عربیکا اتیوپی

در حدود ۸۰ درصد از دانه‌های قهوه در اتیوپی را دانه‌های قهوه عربیکا شکل داده‌اند. قهوه عربیکا اتیوپی که از جنگل‌های منطقهٔ کافا (Kaffa) در اتیوپی سرچشمه می‌گیرد، به دلیل کیفیت بالاتر و طعم‌های متمایز در مقایسه با نوع ربوستا شناخته شده تر است. گیاه عربیکا در مزارع کوچک در مناطق مرتفع کشت می‌شود. ارتفاع مزرعه نقش مهمی در طعم و کیفیت دانه دارد. عربیکا در اتیوپی معمولاً در ارتفاعات بین ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ متری رشد می‌کند که به افزایش طعم و پیچیدگی دانه‌ها کمک می‌کند.

مقاله پیشنهادی: قهوه عربیکا چیست (کلیک کنید)

قهوه ربوستا اتیوپی

کشت قهوه ربوستا به مراتب آسان تر است، چرا که این گیاه در برابر آفات و بیماری‌ها مقاوم تر به حساب می‌آید. ربوستا اساساً در ارتفاعات پایین تر رشد پیدا می‌کند، اگرچه گونه‌هایی وجود دارند که برای پرورش به ارتفاعات بالا نیاز دارند. ربوستا در حدود ۲۰ درصد از تولید قهوه در اتیوپی را شامل می‌شود و مشخصات طعمی متفاوتی در مقایسه با عربیکا برخوردار است. این نوع قهوه عمدتاً از طعم‌های تلخ و خاکی، کافئین بالاتر و محتوای قند پایین تر است.

مقاله پیشنهادی: معرفی قهوه اتیوپی کچره و مشخصات آن (کلیک کنید )

زیرگونه‌های قهوه اتیوپی

قهوه های اتیوپی از زیرگونه‌های مختلفی برخوردار است که هرکدام مشخصات خاص خود را دارا هستند. در ادامه به طور خلاصه به معرفی زیرگونه‌های بهترین قهوه اتیوپی می‌پردازیم.

اتیوپی سیدامو

سیدامو (Sidamo) را می‌توان مشهورترین زیرگونهٔ قهوه اتیوپی به شمار آورد. منطقهٔ سیدامو با خاک‌های حاصلخیز پوشیده شده و به دلیل ارتفاع زیاد، بارندگی منظم و دمای ایده آل، با کیفیت ترین قهوه در اتیوپی را تولید می‌نماید. طعم‌های میوه‌ای، بادی بالا، اسیدیتهٔ ملایم و شفاف را می‌توان به عنوان شاخصه‌های قهوه سیدامو برشمرد.

اتیوپی یرگاچف

یرگاچف (Yirgacheffe) شهر کوچکی در منطقهٔ سیدامو و صاحب برخی از برترین قهوه های جهان است. اکثر تولیدکنندگان قهوه در یرگاچف طرفدار فرآوری شسته شده (خیس) هستند که منجر به قهوه روشن تر، بادی سبک تر، سطوح اسیدیتهٔ بالاتر، نوت‌های طعمی گلی، میوه‌ای و شیرین خواهد شد. قهوه یرگاچف از پیچیدگی طعمی بالایی برخوردار است.

اتیوپی گوجی

گوجی (Guji) یکی دیگر از مناطق کشت قهوه در اتیوپی است که در جنوب سیدامو قرار دارد. دانه‌های قهوه گوجی بادی چای مانند و نوت‌های گلی شیرین مانند یاس و هلو دارند.

اتیوپی هرار

در شرق اتیوپی منطقه‌ای به نام هراری (Harari) وجود دارد، جایی که دانه‌های قهوه هرار (Harrar) عمدتاً با استفاده از روش طبیعی فرآوری می‌شوند. این زیرگونه در مقایسه با سیدامو در ارتفاع کمتری کشت می‌شود که اسیدیتهٔ ملایمی به آن می‌دهد. قهوه هرار از ویژگی‌های طعمی میوه‌ای و شرابی برخوردار هستند.

اتیوپی لیمو

قهوه لیمو (Limu) در منطقهٔ لیمو در اتیوپی که به آب و هوای استوایی و خاک حاصلخیز مشهور است، کشت می‌شود. لیمو دارای اسیدیتهٔ ملایم و طعمی متعادل از نوت‌های شکلات و کارامل، بادی متوسط و پس مزهٔ آجیلی و شیرین است. جالب است بدانید، قهوه لیمو غالباً با استفاده از روش‌های کشاورزی پایدار (Sustainable Farming Practices) کاشت می‌شود که به اکوسیستم منحصربفرد منطقه کمک می‌کند.

قهوه عربیکا اتیوپی کچره

قهوه اتیوپی کچره

یکی دیگر از مناطق کوچک اما حائز اهمیت در کشت قهوه اتیوپی، کُچِره (Kochere) است. این منطقه از خاک اسیدی غنی از آهن و ارتفاع زیاد برخوردار است و همین عوامل باعث ایجاد قهوه‌ای با نوت‌های طعمی میوه‌ای و اسیدیتهٔ سرزنده شده است.

برای مشاهده قیمت و خرید قهوه اتیوپی کچره قهوه تلنت کلیک کنید

مشخصات قهوه اتیوپی

قهوه اتیوپی اساساً از طعم‌های گُلی و میوه‌ای، بادی متوسط و اسیدیتهٔ‌ بالا برخوردار است. اما نباید فراموش کرد که روش فرآوری نقشی پررنگ در طعم نهایی قهوه ایفا می‌کند.

طعم قهوه اتیوپی

برای فرآوری قهوه اتیوپی به طور کلی دو روش اصلی وجود دارد: روش خیس (شسته شده) و روش طبیعی. فرآوری شسته شده شامل حذف مکانیکی گیلاس قهوه از طریق شستشو است. این روش باعث ایجاد فنجانی شفاف با پیچیدگی طعمی خواهد شد. از طرف دیگر، دانه‌های قهوه که به روش طبیعی فرآوری می‌شوند، در ابتدا همراه با گیلاس خشک شده، سپس شسته و میوه از دانه جدا می‌گردد. طعم‌های میوه‌ای مانند زغال اخته و شکلاتی را به همراه می‌آورند. به طور کلی، قهوه عربیکا اتیوپی بسته به منطقه‌ای که در آن رشد یافته و همچنین بسته به روش‌های فرآوری مورد استفاده می‌تواند طیفی از طعم‌های گُلی، مرکباتی و شکلاتی و همینطور سطوح مختلف اسیدی را در برگیرد.

مقاله پیشنهادی: معرفی بهترین روش دم آوری قهوه (کلیک کنید)

بهترین روش دم آوری قهوه اسپشیالیتی اتیوپی

قهوه اسپشیالیتی (Specialty Coffee) به قهوه تک خاستگاهی گفته می‌شود که از طرف انجمن قهوه تخصصی امتیازی بین ۸۰ تا ۱۰۰ را کسب کرده باشد. تمامی مراحل تولید قهوه تخصصی، اعم از کاشت، برداشت، فرآوری و رست، با دقت و زحمت فراوانی انجام می‌شوند تا تمامی ویژگی‌های بالقوهٔ دانهٔ قهوه به بهترین شکل بالفعل شوند.

اگر تمامی مراحل ذکرشده به بهترین شکل ممکن انجام شوند ولی از روش دم آوری مناسبی استفاده نشود، نمی‌توان انتظار بهترین نتیجه را داشت. به منظور حصول نتیجهٔ ایده آل، می‌بایست روشی انتخاب شود که بیشترین میزان کنترل را بر فرآیند دم آوری فراهم آید؛ تنظیم و تغییر متغیرهای دم آوری از نقش مهمی در تعیین کیفیت محصول نهایی برخوردار است. دم افزارهای نسل سوم به منظور فراهم آوردن کنترل ذکرشده بر دم آوری طراحی شده‌اند. برای دم آوری قهوه تخصصی اتیوپی می‌توان از این گروه تجهیزات و دم افزارها استفاده کرد. می‌توانید این کار را با تجربهٔ دم آوری قهوه با کالیتا ویو یا کمکس شروع کنید.

‫0/5 ‫(0 نظر)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.