دم آوری قهوه پوراور
روشها و ابزارهای دم آوری قهوه هر روز در حال افزایش و بهبود هستند. انجام برخی از این روشها به ابزار و دم افزارهای خاصی نیازمند بوده و برخی دیگر با ابتدایی ترین وسایل نیز امکان پذیر هستند. یکی از روشهای دم آوری قهوه که انجام آن با وسایل نسبتاً خاص ممکن است، پوراور نام دارد. در این مطلب از وبسایت قهوه تلنت با این روش دم آوری بیشتر آشنا خواهیم شد.
روش دم آوری پوراور
یکی از روشهایی که اساساً با قهوهٔ تخصصی یا همان قهوهٔ تک خاستگاه کاملاً مرتبط است، پوراور (Pour over) نام دارد. پوراور که روشی سنتی به حساب میآید، به معنی ریختن آب بر روی قهوهٔ آسیاب شده تعریف شده و به عنوان یکی از بهترین روشها برای افرادی که علاقه مند به کنترل بیشتر بر فرآیند دم آوری هستند به حساب میآید.
در روش پوراور، آب عموماً با دمای بالا با حرکت دورانی بر روی قهوهٔ آسیاب شدهای که درون فیلتر دم افزار قرار گرفته ریخته میشود. آب داغ در میان قهوه حرکت یافته و روند عصاره گیری آغاز میگردد. در نهایت محصول نهایی که قهوهای شفاف و خوشایند است درون فنجان یا هر ظرف دیگری از جمله دم افزار ریخته میشود. از جمله مهم ترین دم افزارهای روش پوراور میتوان به کمکس، وی ۶۰ و کالیتا ویو اشاره کرد. اگرچه لازم به ذکر است در برخی دیگر از دم افزارها قهوه با روشهای ترکیبی، مانند روش پوراور و روش غوطه وری دم آوری میشود.
روش پوراور در مقایسه با روشهای دیگر دم آوری پیچیدگی طعمی بیشتری ایجاد مینماید و شاید همین موضوع باعث شده تا در میان طرفداران قهوههای تک خاستگاه (Single origin) شده است. چرا که دانههای سبز قهوههای تک خاستگاه به خودی خود از مشخصات طعمی ویژهای برخوردار بوده و روش پوراور باعث به حداکثر رساندن این مشخصات میشود. لازم به ذکر است با تغییردادن متغیرهایی نظیر سرعت ریزش آب، سایز آسیاب و دمای آب، قطعاً نتایج متفاوتی از محصول نهایی دریافت خواهید کرد.
تجهیزات و نکات مهم برای دم آوری قهوه پوراور
ممکن است به نظر برسد گزینههای زیادی برای ریختن آب بر روی قهوه وجود دارد، اما در واقع این چنین نیست. با هم نگاهی به تجهیزاتی که برای دم آوری قهوه به روش پوراور ضروری هستند خواهیم داشت.
دم افزار (Brewing Device)
همانطور که گفته شد، دم افزارهای پوراور اساساً مخروطی شکل بوده و از محلی برای نگهداری فیلتر کاغذی برخوردار هستند. وی۶۰، کالیتا ویو و کمکس از محبوب ترین دم افزارهای روش پوراور به حساب میآیند.
فیلتر (Filter)
کاغذی یا پارچه ای؟ ممکن است اینطور فکر کنید که فیلتر کم اهمیت ترین فاکتور در دم آوری است، اما فیلترها غالباً به گونهای طراحی میشوند که با دم افزارهای مختلف تناسب داشته باشند. به طور مثال، برای کمکس از فیلترهای کاغذی که ۲۰ تا ۳۰ درصد سنگین تر هستند استفاده میکنیم. برخی بر این باورند که فیلتر کاغذی طعم نامطلوبی به قهوه اضافه میکند. به منظور جلوگیری از این اتفاق، بهتر است فیلتر را قبل از اضافه کردن قهوه با آب گرم خیس کرده و کمی منتظر بمانید.
ترازو (Scale)
شاید فکر کنید ترازو موردی ضروری نیست، اما اگر میخواهید همیشه قهوهای خوب داشته باشید، نقش ترازو را دست کم نگیرید. بهتر است از ترازوی دیجیتال که از تایمر نیز برخوردار باشد استفاده کنید.
کتری (Kettle)
احتمالاً تا به حال به باریستاهایی برخورد کرده باشید که آب داغ را با کتریهایی که گردنی بلند شبیه به قو دارند، بر روی قهوه میریزند. اما دلیل این موضوع چیست؟ به این کتریها Goose-neck گفته میشود و به دلیل کنترل زیادی که بر ریزش آب فراهم میآورند، گزینهٔ بسیار محبوب و البته مهمی به حساب میآیند. البته این موضوع به این معنی نیست که نمیتوانید از کتریهای عادی استفاده کنید، اما نمیتوانید انتظار نتیجهٔ مناسبی را داشته باشید.
سایز آسیاب (Grind Size)
و در نهایت فراموش نکنید که سایز آسیاب قهوه بر روی عصاره گیری تأثیر فراوانی دارد. در روش پوراور بر خلاف روش غوطه وری، آب و قهوه به مدت طولانی با یکدیگر در تماس نیستند. بنابراین به منظور استخراج قهوه قبل از آب میبایست برای قهوه سطحی کافی ایجاد کنید، اما نه به اندازهای که عصاره گیری ناقصی داشته باشد و تلخی ایجاد کند. بهترین انتخاب برای آسیاب قهوه، این است که با سایز متوسط شروع کنید. فراموش نکنید دستگاه آسیاب بی کیفیت، دانههای قهوه را به طور یکنواخت آسیاب نکرده و باعث عصاره گیری نامطلوب خواهند شد.
زمانی که صحبت از دم آوری قهوه در خانه به میان میآید، تمامی نکتههایی که ذکر شد ممکن است غیرضروری به نظر برسند، اما واقعیت این است که هرکدام از این فاکتورها و متغیرها به تنهایی بر نتیجهٔ محصول نهایی که یک فنجان قهوه است تأثیر چشمگیری دارند.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.